In Focusfood spitst Christine Tobback zich toe op het verband tussen voeding en ADHD/ADD en andere concentratiestoornissen
lees meer
Na jarenlange studies met patiënten uit haar praktijk en de succesvolle resultaten van hun behandelingen, pende Christine Tobback haar bevindingen neer in een nieuw boek. In Focusfood spitst ze zich toe op het verband tussen voeding en ADHD/ADD en andere concentratiestoornissen. Aan de hand van de werking van de hersenen en de lichaamsfuncties legt Christine uit op welke manier de effecten van ADHD/ADD beperkt kunnen worden. Daarnaast staat ze stil bij de algemene epidemie van hyperactiviteit die tegenwoordig heerst. Wat kunnen we eraan doen, en vooral: hoe kunnen we met kleine aanpassingen in ons voedingspatroon de effecten verminderen en de concentratie verhogen?
De schrijfster, een Belgische diëtiste, beschrijft hoe verschillende lichamelijke en/of geestelijke ziekten hun oorsprong vinden in voedselintolerante en/of -allergie. Ze start met een uitleg over de relatie: hersenen, stress en voeding. Gevolgd door twee hoofdstukken met algemene voedingstips en uitgebreide informatie over factoren die onze hersenwerking kunnen beïnvloeden, zoals: de bloedsuikerspiegel, serotonine en de juiste vetten. Daarna worden negen voedingsmiddelen/-stoffen besproken met hun overgevoeligheden en hoe ermee om te gaan. Na eenvoudige keukentips voor het herstellen van de darmflora volgen drie stappen om gezonder te worden en te leven. De eenvoudige recepten passen bij de theorie. Een apart hoofdstuk bespreekt de mogelijke overgevoeligheden bij AD(H)D-patiënten, evenals de oplossing. De bijlage beschrijft de relatie osteopathie en AD(H)D. Tot slot een literatuurlijst, dankwoord en verdere inlichtingen over haar drie eerder verschenen boeken. Uitgebreide inhoudsopgave, geen register. Persoonlijke verhalen, geen foto's, wel enkele illustraties, klein lettertype. Van de lezer wordt voedingskennis verwacht. Soms verwarrend door de vele zijsprongen.