Bij menig moestuinier, van beginner tot doorgewinterd, begint het flink te kriebelen in februari. Zodra de zon een beetje schijnt, er weer vogels beginnen te fluiten en de eerste sneeuwklokjes zich laten zien, ontwaakt de enthousiaste moestuinier uit haar winterslaap. Met de handen in de aarde wroeten is er nog niet echt bij, want die aarde is nog veel te koud. En de meeste gewassen zijn nog niet wakker genoeg om te ontspruiten en te groeien. Dus, wat te doen met die moestuinvlinders in je buik?
Opruimen
Mwah. Niet per se een leuke klus, maar wel nodig als je weer fris wilt beginnen dit seizoen. Dus, hup, aan de slag. Weg met die rondslingerende potjes, plantenlabels, plantenresten die er niet gezond uitzien en onkruid. Als er nog iets te oogsten valt, dan is dit een goed moment om je tuin leeg te maken. Kun je nog mooi je laatste maaltjes uit eigen tuin eten.
Klaar voor de start
Als je nog geen moestuin hebt, maar je hebt er wel je zinnen op gezet om deze zomer zelfgekweekte groenten te eten, dan is nu het moment om je moestuin in gereedheid te brengen. Algemeen advies van doorgewinterde moestuiniers: begin klein. Zodat je op kleine schaal ervaring kunt opdoen. Je zult versteld staan van de overvloed die een vierkante meter moestuin je al kan brengen. Je kunt altijd uitbreiden als je het gevoel hebt dat je het een beetje doorhebt.
Compost aanbrengen
De bodem van jouw moestuin kan wel een oppepper gebruiken. Door een laag compost van een paar centimeter aan te brengen op jouw groentebedden geef je een buffet aan lekkernijen aan alles wat in de bodem leeft. Een feestje voor alle diertjes, schimmels, bacteriën die ervoor gaan zorgen dat jouw gewassen goed zullen groeien in de komende maanden.
Moestuinplan maken
Een flinke, maar leuke klus voor deze maand is het maken van een moestuinplan. Je kunt natuurlijk uit de losse pols moestuinieren, maar veel moestuiniers hebben toch baat bij een plan. Met een moestuinplan zorg je ervoor dat je efficiënter werkt en een beter resultaat bereikt. In je moestuinplan zet je welke gewassen je wilt telen en hoeveel daarvan, welke gewassen je naast elkaar wilt zetten en welke juist niet, en wat je wanneer zaait en oogst.
Een fout die veel (beginnende) moestuiniers maken is het telen van groenten die ze eigenlijk helemaal niet lekker vinden… Dus maak je keuze voor de gewassen die je wilt telen op basis van je smaak. Geen boerenkool als je een hekel hebt aan boerenkool!
Overweeg ook wat je het leukst vindt: gewassen die snel groeien en waar je dus snel van kunt eten, of gewassen die er een seizoen over doen om tot wasdom te komen. Bij gewassen die snel groeien doe je er wellicht goed aan om in etappes te zaaien. Dan oogst je ook in etappes, in plaats van dat je met een overweldigende oogst van een gewas zit. Die krijg je nooit opgegeten of verwerkt! Heb je niet zo’n heel grote tuin, kijk dan ook naar de ruimte die nodig is: voor een bloemkool heb je flink meer ruimte nodig dan voor een handvol radijsjes.
Sommige gewassen zijn beste buren voor elkaar, andere niet. Combinatieteelt wordt dat genoemd. Wat kennis hierover kan je helpen om betere keuzes te maken voor een zo groot mogelijke opbrengst.
Als laatste in je moestuinplan noteer je wat op welk moment gezaaid moet worden. Sommige gewassen kun je al bijna zaaien, andere gewassen echt nog maanden niet. Dit kun je op vele manieren doen: sommige moestuiniers zetten het gewoon in hun agenda, andere maken er prachtige excel-overzichten van. Wat maar het beste bij jou past.
Zaden bestellen
Is je moestuinplan klaar? Controleer dan welke zaden je nog nodig hebt en bestel deze.
Al iets zaaien?
En wil je toch alvast iets zaaien omdat je echt niet kunt wachten? Dan hoop ik dat je van tuinbonen en spinazie houdt, want daar kun je al een start mee maken.
Voorbereiding en een flinke dosis geduld, dat zijn de thema’s van deze maand. Maar wees gerust, voor je het weet is het maart en kun je echt met je handen de grond in.
Wil je tot die tijd meer lezen over moestuinieren? Dan is het boek Groentje?! van Esther Klaster en Femke Lampe een aanrader. In dit boek nemen de auteurs je bij de hand. Op basis van hun eigen successen en mislukkingen in de moestuin geven ze je alle basiskennis die je nodig hebt om je planten te kweken en te verzorgen en je oogst te verwerken.