Dit boek laat vanuit verschillende invalshoeken zien hoe je vitaliteitsbevorderend bezig kunt zijn met je voeding.
lees meer
Vitaliteit is een populair woord. Je komt het tegen op de sportschool, bij de groenteboer, de huisarts, de psychiater, in de landbouw en in de (voedings)wetenschap. Het trendy karakter van het begrip heeft alles te maken met het 'op de tocht staan' ervan. De zorgelijke ontwikkeling van een hele serie zogenaamde 'welvaartsziekten' en de achteruitgang van de vruchtbaarheid van onze landbouwgronden zijn twee fenomenen die laten zien dat op veel levensgebieden een tekort aan vitaliteit ervaren wordt.
Ondanks dat vitaliteit 'in' is, is het tot op heden wetenschappelijk gezien, een 'ongrijpbaar' fenomeen. Ook in de voedingswetenschap weet men er nog geen raad mee. Dit is volgens de auteurs de reden dat de vraag -is biologische (dynamische) voeding gezonder?-, niet eenduidig beantwoord kan worden.
Wat is vitaliteit? Wat is vitale voeding? Hoe verbouw je vitale voeding? Hoe onderzoek en bepaal je de vitaliteitswaarde van voeding? En wat doet vitale voeding met je gezondheid? Deze vragen komen in dit boek aan bod, waardoor het mogelijk wordt om helder(der) over het levende aspect van voeding te kunnen nadenken, spreken en handelen. De verhalen van verschillende boeren, artsen, een kok, bodemkundigen, een zaadteler en diverse wetenschappers, allen pioniers en tevens specialisten op het gebied van voedingsvitaliteit, laten zien hoe je vitaliteitsbevorderend bezig kunt zijn met je voeding. Wat in al hun verhalen naar voren komt is dat vitaliteit een duidelijke relatie heeft met veerkracht én met 'de mate van' authenticiteit van planten, dieren, mensen en landbouwbedrijven. Dit inzicht brengt het antwoord op de vraag -is biologisch (dynamisch) gezonder ?-een stuk dichterbij!
Het erkennen, en vervolgens verzorgen van vitaliteitwaarde van onze voeding zou, volgens de schrijvers van dit boek, wel eens van groot belang kunnen zijn voor de toekomstige gezondheid van mensen, dieren, planten en de aarde.