Dankzij de microben – Hun betekenis voor plant, dier en mens van Marc-André Selosse
is nu voor te bestellen. Verschijnt 10 november a.s.
lees meer
Hoewel microben als eerste misschien een associatie met ziekten, vuil of bederf oproepen, weten we wel beter. Microben spelen een essentiële rol in het leven van alle organismen: planten, dieren en ook wij mensen zijn innig afhankelijk van microben. Ze dragen bij aan de voeding, de ontwikkeling, de immuniteit en zelfs het gedrag van alle levende organismen. Kort gezegd: zonder microben geen leven.
Marc-André Selosse combineert zijn enorme kennis met een vlotte pen en doorspekt zijn verhaal met anekdotes en wetenswaardigheden. De auteur laat zien hoe ons bestaan bepaald wordt door microben en hoe de wetenschap in de loop der tijd tot dit inzicht is gekomen.
Eerst beschrijft hij hoe de symbiose tussen microben en planten is waargenomen, hoe die symbiose heeft geresulteerd in nieuwe eigenschappen en hoe die het functioneren van elke symbiotische partner beïnvloeden. Daarna ontcijfert hij de buitengewone symbiotische aanpassingen van dieren, zowel op het land als in het water. Vervolgens beschrijft Selosse onze eigen microbiële metgezellen: de menselijke microbiota en zijn alomtegenwoordige en soms onverwachte bijdragen. Tot slot demonstreert hij de rol van microbiële symbioses in ecosystemen, in de evolutie van het leven en de culturele en voedingspraktijken van beschavingen. Als een echte Fransman illustreert hij dat aan de hand van de productieprocessen van culinaire geneugten als wijn, kaas en bier.
Dankzij de microben toont de samenhang tussen alle vormen van leven op microbieel niveau. Microben zijn geen ongewenste kostgangers, maar noodzakelijke en wonderkrachtige organismen. Ze zijn belangrijk voor elke vorm van ontwikkeling en evolutie en zijn onze bondgenoten in een welvarend en robuust ecosysteem.
Dit boek bevat een schat aan informatie. Toegankelijk en onderhoudend geschreven voor iedereen die nieuwsgierig is naar levende wezens op elke schaal, naar bodemleven en ecosystemen. Ook voor lezers die beroepsmatig een interesse in microbieel leven hebben, natuurbeheerders, onderzoekers, leraren, artsen en apothekers, boeren, dierenliefhebbers, fermenteerders en koks is dit boek een prachtige reis door een wereld die zich aan ons directe oog onttrekt. Aan het einde van de reis zal de lezer zich (opnieuw) realiseren: al het leven is te danken aan microben.
Marc-André Selosse is als bioloog verbonden aan het Nationaal Natuurhistorisch Museum in Parijs. Daarnaast is hijhoogleraar aan verschillende universiteiten.
In zijn onderzoek legt hij zich toe op mycologie en micro-organismen. Hij heeft vele wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan als ook (Franstalige) video’s waarin hij zijn brede kennis in publiekstermen samenvat. Dankzij de microben verscheen in het Frans als Jamais Seul (‘Nooit alleen’) en is zijn eerste populair-wetenschappelijke werk.