HET GEHEIM
VAN DE VELDKEUKEN
Sinds ons eerste kookboek van de persen rolde, groeide al
snel de vraag naar een vervolg. Sommige thuiskoks misten
nog enkele specialiteiten. Waren die soms geheim?
Nee hoor, geheimen kennen we niet bij de Veldkeuken.
Wel recepten die nog in ontwikkeling zijn. Omdat je als kok of als
bakker altijd nieuwsgierig bent naar de nieuwe oogst, nieuwe
smaken, nieuwe ingrediënten en andere bereidingen. Een goed
recept nodigt zowel uit tot herhalen als tot experimenteren en
daarom wil je het niet te vroeg vastleggen. Maar: zodra het
kan delen we het graag. Vandaar dit nieuwe boek. Met zowel
eenvoudige gerechten als recepten die wat meer uitdagen.
Veranderingen
De ontwikkelingen bij de Veldkeuken geven daarnaast ook
genoeg stof voor een kakelvers kookboek. Zo is ons restaurant,
in het koetshuis van Oud-Amelisweerd, grondig gerenoveerd in
2015. Het resultaat: meer keuken, een groter restaurant, een
ruimer terras en eindelijk ruimte voor een winkeltje waarin we
onze eigen producten verkopen. Dat worden er namelijk steeds
meer. Vanuit de landgoedkeuken bereiden we bijvoorbeeld
pesto’s, chutneys, huisgemaakte mosterd, gepickelde groenten,
jams, dips, soepen en pastasauzen. Werkelijk alles wat geoogst
wordt krijgt een smakelijke bestemming.
In 2019 verhuisde onze bakkerij naar een monumentale boerderij
op Landgoed Rhijnauwen: ‘t Goed ten Rhijn. De realisatie van
dit plan kostte maar liefst tien jaar, iets wat we vooraf gelukkig
niet wisten. Maar wat is het mooi geworden! Een grote bakkerij
met een steenoven, een rotatieoven, een gekoelde patisseriewerkplaats,
een prachtige landgoedkeuken in de oude paardenstal
met een groot werkblad op de oude voederruif. Waar we
ook heel trots op zijn is een zelfgebouwde graanmolen, waarop
René graan maalt uit de streek. Rondom de boerderij ligt het
erf met een bloementuin vol eetbare bloemen, kruiden én een
eigen graanakkertje met Utrechtse Blauwe.